Нерегистриран потребител Вход Регистрация
НовиниДЕТЕЛИН ДАЛАКЛИЕВ Е „СПОРТИСТ НА ГОДИНАТА” В АНКЕТАТА НА НОВЕ АД ХОЛДИНГ
22.12.2009

Детелин Далаклиев, бокс, стана спортист № 1 на България в организираната от Нове АД Холдинг анкета и церемония за „Спортист на годината”. Той събра общо 1358 точки от вота на 142 спортни журналисти. Световният шампион по бокс победи с 30,6% и в паралелната анкета, организирана от генералния спорнсор на церемонията „Еврофутбол” сред феновете но спорта – „Гласът на публиката“.
      Гергана Баръмова, състезателка по бадминтон (1 място от Летните олимпийски игри за глухи), спечели първото място в категорията „Спортист с увреждания на годината” с 330 точки.
      Националният отбор по волейбол – мъже, стана „Отбор на годината” с 1270 точки.
      Петър Лесов, треньор по бокс, стана треньор на годината в анкетата на в. „Труд”.

      В Златната десятка, веднага след Детелин Далаклиев, с 1055 точки се нарежда Йордан Йовчев, спортна гимнастика. Почетната тройка на най-добрите български спортисти се завършва от Станка Златева, борба, с 753 точки.
Останалите места в десятката и точките за тях са както следва:
4 място - Мария Гроздева, спортна стрелба – 661 точки
5 място - Матей Казийски, волейбол – 612 точки
6 място - Петър Стойчев, плуване – 436 точки
7 място - Веселин Топалов, шахмат – 282 точки
8 място - Силвия Митева, художествена гимнастика – 280 точки
9 място - Димитър Бербатов, футбол – 249 точки
10 място - Мария Оряшкова, самбо – 195 точки

      Румяна Нейкова остана извън класацията поради различия в начина на гласуване на спортните журналисти. Едни бяха гласували само за нея. Други бяха дали своя глас общо за двойката Румяна Нейкова – Миглена Маркова. Трети бяха гласували и за Румяна Нейкова, и за Миглена Маркова, но на отделни позиции в десятката. Като самостоятелен състезател Румяна Нейкова получи общо 150 точки, а като състезател в двойка с Миглена Маркова получи отделно други 190 точки. Миглена Маркова също получи индивидуални вотове, с които събра още 32 точки.

      В 26-то издание на анкетата на в. „Труд” за определяне на треньор на годината трите места се разпределиха по следния начин:
      1 място - Петър Лесов, бокс; 2 място зае Силвано Пранди, волейбол и 3 място - Радостин Стойчев, волейбол.
      Специално за получаването на наградата на Радостин Стойчев и Матей Казийски от Италия пристигна президентът на волейболния тим „Тренто” Диего Мосна. Той заяви, че с Радостин Стойчев отборът му постигна невероятни успехи, за което е много щастлив, а Матей Казийски е най-добрия волейболист в света, не само в Европа, и с него България може само да се гордее.

      Всички спортисти, за които е гласувано и точките за тях, както и поименния вот на всеки спортен журналист можете да намерита в уеб сайта „Спортист на годината” – www.athlete.nove.bg, раздел „Анкета”.

Снимки от награждаването може да видите тук

БНТ Дарик Дарик новини Гонг Труд