Нерегистриран потребител Вход Регистрация
НовиниНОВЕ АД ХОЛДИНГ ЗАПОЧНА ОРГАНИЗАЦИЯТА НА „СПОРТИСТЪТ НА ГОДИНАТА” 2009
05.11.2009

     Нове АД Холдинг започна организацията на 52-рото издание на най-престижните награди в областта на спорта – „Спортист на годината на България”. По традиция церемонията по връчването на статуетките ще се проведе в навечерието на един от най-светлите християнски празници – Коледа. Точно в 20.30 часа на 21.12.2009 г. в Народния театър „Иван Вазов” най-добрите спортисти, избрани чрез допитване до спортните журналисти, ще получат отличията за постиженията си през тази година.

     Президентът на Република България отново ще бъде почетния патрон на церемонията. Той ще връчи и наградата на най-добрия спортист за 2009 година и на най-добрия треньор за 2009 г., в анкетата на в. „Труд”.

     Генерален спонсор на церемонията ще бъде българският лицензиран букмейкър „Еврофутбол”, който подкрепя инициативата за втора поредна година. „Глобул” ще бъде основен спонсор, като телекомуникационната компания вече четири години партнира на Нове АД Холдинг в реализацията на най-престижните спортни награди.

     Отличният телевизионен рейтинг (10,53% по данни на TNS TV Plan), който отчете прякото излъчване на престижната церемония миналата година, както и очакванията на публиката за блясково събитие, ще бъдат още едно предизвикателство пред организационния екип.
     Сценарият предвижда много изненади и вълнуващи моменти. Основен акцент в него ще бъде приемствеността и бъдещето на спорта в България. Разбира се, някои от хубавите моменти от 2008 година ще бъдат запазени и доразвити.

     Всички, които искат да проследят церемонията на 52-рите награди „Спортист на годината на България” могат да го направят с прякото предаване на БНТ1 и БНТ Сат, което ще стартира в 20.30 часа, веднага след „По света и у нас”.     За пръв път анкетата „Спортист на годината” е организирана през 1942 от в. Спорт. Тогава най-добрият спортист на България е определен между читателите на вестника. През 1948 и 1955 организатор е в. Народен спорт. През 1956 допитването се провежда между слушателите на радио „София“. Тези четири анкети са неофициални.
     Първият официален победител е баскетболистката Ваня Войнова, която е определена през 1958. От 1986 до 1989 са организирани отделни класации при мъжете и жените.
     Най-много пъти наградата е печелена от Стефка Костадинова – 4 пъти.
     От 1994 година притежател на правата за организиране на церемонията за „Спортист на годината на България” е Нове АД Холдинг.

БНТ Дарик Дарик новини Гонг Труд